Полският президент отнесе критики за съболезнователното си послание към Иран

Президентът на Полша Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда беше подложен на критики от своите сънародници за това, че е сравнил смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, загинал при катастрофа с хеликоптер, със смъртта на полския президент Лех Качински в самолетна катастрофа преди 14 години, предаде БТА.

Изразявайки съболезнованията си към иранския народ, Дуда заяви в "Екс", че малко нации имат подобни трагични страници в учебниците си по история. "Но ние, поляците, които бяхме засегнати от катастрофата на полския правителствен самолет в Смоленск в Русия през 2010 г., познаваме чувството на шок и празнотата, която остава в сърцата на хората и в държавата след внезапната загуба на политическия и обществения елит, след внезапната загуба на любими хора и приятели", подчерта Дуда.

При катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха 96 души, пътували с полския правителствен самолет на възпоменателна церемония в памет на жертвите на Катинското клане. Под това име е известно с убийството на хиляди полски офицери и други членове на полския елит, извършено през 1940 г. от НКВД - тайната полиция на СССР.

Много поляци заявиха, че са обидени от сравнението между покойния полски президент и Раиси, за когото се твърди, че е отговорен за екзекуцията на хиляди ирански политически дисиденти през 1988 г. "Дуда оплаква престъпник и съюзник на Путин", заяви в социалните мрежи поляк, придружавайки посланието си със снимка на ирански дисиденти, обесвани с кран.

Според Бартош Велински, главен редактор на в. "Газета Виборча", Дуда като полски президент е трябвало да изрази съболезнованията си. Но споменаването на Смоленск беше "крайно неуместно", подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа